Качка, запечена в духовці, асоціюється зі святковою стравою, яку готують в особливо урочистих випадках. Перед очима відразу виникає засмажена, соковита качка, подана на гарному блюді. головне прикраса фону. Але для того, щоб очікування відповідало дійсності, треба знати деякі правила вибору та приготування качки.

Вибір качки

  • Тушку треба вибирати молоду, не старшу 1 року. Вік легко визначити за кількістю жиру та його кольором;
  • У молодого птаха жир прозорий, а чим старший качка, то насиченіший колір. У старих особин він жовтий;
  • М'ясо старої качки вийде жорстким та сухим. Тоді як молода вийде дуже ніжною та соковитою;
  • Краще вибирати охолоджену, ніж заморожену. Якість замороженого м'яса визначити складно;
  • Якщо перед вами ціла тушка, то ви можете визначити вік по дзьобу: у молодого птаха він гнучкий і м'який;
  •  Лапки молодої качки жовті, а якщо колір інший, то перед вами особина не першої молодості;
  • Шкіра повинна бути однорідною за кольором, не мати синців, пошкоджень та вм'ятин;
  • М'ясо при натисканні не повинно деформуватися і бути липким;
  • Тушку краще вибирати середню, не худу і не жирну. Інакше вийде або сухе та волокнисте м'ясо, або зіпсоване великою кількістю жиру;

Підготовка тушки

  • Якщо ваша качка заморожена, правильно розморожувати її в холодильнику протягом доби. Щоб з неї не вийшов весь сік, і м'ясо не вийшло сухим;
  • Качку треба випатрати, видалити шию та гузку. Так як гузка при готуванні неприємно пахне і це може зіпсувати смак готової страви;
  • Бажано обрізати і крила. У них майже немає м'яса, а при тривалому приготуванні вони можуть підгоріти;
  • Треба також видалити внутрішній жир. Качка і так жирна птиця. Зрізаний жир можна розтопити та використати надалі для приготування інших страв;
  • Тушку необхідно добре вимити та обсушити паперовим рушником;

Варіанти приготування та поради

  • Качку можна нафарширувати крупами, фруктами, замаринувати, запекти з гарніром. Можна приготувати для готової качки соуси;
  • Для маринадів краще використовувати мед, гірчицю, соєвий соус, лимонний чи апельсиновий сік, суміш спецій та сухе вино. Слід утриматися від використання олії та майонезу. Так як для качки не потрібний додатковий жир;
  • Якщо ви маринуєте цілу тушку, то за часом це має бути від 6 до 24 годин. Чим довше вона маринуватиметься, тим краще вона просочиться;
  • Змащувати маринадом треба і зовні, і всередині;
  • Добре будуть поєднуватися з качкою такі приправи, як паприка, лавровий лист, чорний перець, розмарин, орегано, базилік,  бадьян, мускатний горіх;
  • гострі спеції краще не використовувати;
  • Якщо ви готуєте качку з фруктами, можна додати кардамон та корицю;
  • Найпоширеніший спосіб приготування качки – це фаршування;
  • Для начинки використовують: гречку, кускус, рис, картопля, капусту, пшоно, гриби, груші, яблука, сухофрукти, апельсини;
  • Гарніри можна готувати всередині тушки, а можна викладати поруч на деку;
  • Яблука для фарширування краще вибирати зелені з кисло-солодким смаком;
  • Після того, як ви зафаршируєте качку, її необхідно зашити. Робити це можна товстими нитками, кулінарним шпагатом або зубочистками;
  • Запікати треба в рукаві, утятниці або деку, накриваючи фольгою. Це запобіжить від пересихання та розбризкування жиру в духовці;
  • Середній час для запікання 1 кг качки становить 1 годину;
  • Готовність страви можна перевірити, проколивши ножем м'ясо. Якщо немає сукровиці та виділяється прозорий сік, значить качка готова;
  • Для того, що птах був засмажений і мав гарну скоринку, хвилин за 20 до готовності треба прибрати фольгу та кришку з утятниці;

Рецепти качки в духовці

Качка, фарширована гречкою та грибами

Інгредієнти:

  1. Тушка качки – 1,5-1,7 кг
  2. Гречка – 150 г;
  3. Гриби – 300-350 г;
  4. Морква – 1 шт;
  5. Болгарський перець – 1 шт;
  6. Гірчиця негостра – 2 ст. л;
  7.  Соєвий соус – 3 ст. л;
  8. Розмарин – 2 гілочки;
  9. Спеції для птиці;
  10. Сіль;
  11. Рослинна олія;

Приготування:

  1. Гречку відварити до готовності у підсоленій воді;
  2.  Гриби помити і нарізати кубиками;
  3. Обсмажити гриби на олії в сковороді протягом 3-5 хв;
  4. Болгарський перець та моркву помити, почистити та нарізати кубиками;
  5.  Додати в гриби моркву та болгарський перець з гілочкою розмарину;
  6. Посолити та смажити ще 2-3 хв;
  7. Перемішати гречку з грибами та овочами;
  8. Качку натерти спеціями та сіллю;
  9.  Нафарширувати тушку начинкою;
  10. Зашити кулінарним шпагатом і запакувати в рукав для запікання, поклавши в нього ще одну гілочку розмарину;
  11. Запікати в духовці, розігрітій до 180оС приблизно 1 годину;
  12. Потому треба розрізати рукав, прибрати розмарин і намазати качку сумішшю соєвого соусу та гірчиці;
  13. Запікати ще 10 – 15 хв;
  14. Перевірити качку на готовність;

Приємного апетиту!

Качка, фарширована картоплею та яблуками

Інгредієнти:

  1. Качка – 2,7-3 кг;
  2. Картопля – 0,5 кг;
  3. Яблука – 5-6 шт;
  4. Часник – 5-6 зубчиків;
  5. Мед – 2-3 ч. л;
  6. Гранатовий соус – 5-7 ст. л;
  7. Соєвий соус;
  8. суміш перців;
  9. Прованські трави;
  10. Сіль;

Приготування:

  1. Натерти тушку всередині та зовні сіллю з перцем та змастити гранатовим соусом. Закрити харчовою плівкою та залишити маринуватися в холодильнику. В ідеалі – на добу;
  2. Перед приготуванням качку знову змастити гранатовим соусом;
  3. Яблука помити і порізати часточками, прибрати серцевину;
  4. Помістити яблука всередину качки та скріпити зубочистками;
  5. Почистити картоплю та нарізати скибочками;
  6. Посолити та перемішати картоплю з прованськими травами на свій смак;
  7. Качку покласти в рукав для запікання і рівномірно розподілити з її боків картопля;
  8. Зав'язати рукав і запікати в розігрітій до 180оС духовці 2 години;
  9. Після цього рукав треба розрізати, качку змастити медово-соєвою сумішшю. Додати температуру духовки до 220оС та запікати до повної готовності;
  10. Можна поливати соком, що виділяється, і неодноразово мазати медово-соєвим соусом, поки не вийде красива рум'яна скоринка;

Качка, фарширована яблуками з картоплею, готова. Приємного апетиту!