Без сковорідки не обійтися на жодній кухні. Хіба можна уявити свій ранок без апетитного омлету чи пюре без соковитих відбивних? Але на якому ж жаровні зупинитися? Адже на сучасному ринку справжнє достаток моделей, матеріалів та форм. Про те, як не помилитися з вибором, читайте у цій статті.

Визначте тип сковороди

  1. Традиційна кругла сковорода з плоским дном – універсальний виріб, який зазвичай підходить для всіх видів плит. У ній можна смажити картоплю, гасити м'ясо, готувати омлет тощо.
  2. Сковорідка-гриль з ребристою внутрішньою поверхнею призначена для обсмажування великих шматків м'яса чи риби. На продуктах утворюються поздовжні смуги, наче на грилі. Приготувати омлет або зробити засмажку на ній не вийде.
  3. У низькій жаровні для млинців вийдуть бездоганні млинці, сирники, деруни та оладки. А овочі в ній можуть пригоріти.
  4. Сковорода ВОК є антиподом млинці. Глибока півсфера з маленьким дном підходить для швидкої смаження, гасіння та томлення. У ній зручно готувати страви азіатської кухні, наприклад, смажений рис або овочі в темпурі.
  5. У сковороді-сотейнику за рахунок товстих стінок і днища виходять наваристі перші страви та соуси.
  6. У порційних сковородах передбачені невеликі поглиблення різних розмірів та форм. Це відмінний вибір для приготування глазуньї, омлету, панкейків, дерунів, вафель.

Найкращий матеріал для сковорідки

Жарівні виготовляють із нержавіючої сталі, чавуну або алюмінію. Сталеві моделі безпечні для здоров'я людини, не виділяють шкідливі речовини, мають хорошу теплопровідність, легко миються. Легкий та міцний алюміній швидко та рівномірно нагрівається. Чим більша товщина днища та стінок алюмінієвої сковорідки, тим краще. Чавун важкий, прогрівається повільно, але рівномірно розподіляє та зберігає температуру. Пористий чавунний сплав утворює природне антипригарне покриття.

Оптимальні габарити жаровні

Вибираючи розмір сковорідки, враховуйте кількість людей у сім'ї. Оптимальний діаметр для домашнього використання – від 20 до 28 см:

  1. Моделі до 20 см підійдуть для сім'ї з двох осіб.
  2. Сковороди середніх габаритів від 24 до 28 мм легко впораються з більшістю кулінарних завдань.
  3. Гіганти від 28 см і більше призначені для великих компаній або професійного застосування.

Зверніть увагу: габарити днища повинні відповідати розмірам конфорки.

Яке антипригарне покриття краще

  1. Сковорода з керамічним дном має гладку ковзну поверхню, проста у догляді, але потребує дбайливої експлуатації.
  2. Захисний мармуровий шар має покращені антипригарні властивості. Смажити в такій сковороді можна без олії.
  3. Гранітна поверхня стійка до будь-яких пошкоджень. Олії знадобиться мінімальна кількість.
  4. Тефлонове покриття дозволяє готувати швидко та без зусиль. Для перевертання їжі знадобиться спеціальна лопатка.
  5. Титановий захисний шар достатньо міцний та екологічно безпечний.

У нашому інтернет-магазині ви неодмінно знайдете легку, містку та компактну сковороду, яка стане вашою надійною помічницею на довгі роки!